Du har en pensionsplan, låt oss optimera den för dig.

Vi är alla oslipade diamanter, en del mer en del mindre.

Hej, några korta rader till dig min vän. Jag har förmedlat pensionskunskap sedan vårdagjämningen 2006. Men denna Nya hemsida vill jag ytterligare förmedla min inspiration för alla försäkrade ”passion för pension” och den kundnytta med omtanke utan baktanke som jag erbjuder. Dom allra flesta har idag en befintlig pensionsplan, troligen har du också en pensionsplan, men om du är ärlig, vet du hur den gäller och hur du kan optimera den, troligen inte, eller så är du 2 av 10 som har någorlunda koll. Pensionsskolan koncept är att tydliggöra vilka möjligheter du har och optimera dina pensionskunskaper som gör skillnad nästa gång du träffar din pensionsrådgivare, du kan dels då kravställa dom rätta frågorna och dels får du respekt för din kunskap. Pensionsskolan vill hjälpa dig genom vår inspirationsföresläsningar/diamantföreläsningar, gnistrande, hållbart och värdefullt för dig och mig. Allt gott! Christer

December 12th, 2018 – Guldresa eller pensionsfälla?!

Guldresa eller pensionsfällor – du bestämmer?!
En resa i tiden, den är aktiv medans du arbetar, lagom när Du skall börja skörda – för ett rikare liv. 
Pensionsresan börjar redan vid en pensionsgrundande årsinkomst på ca 20.000 kr, kopplat till den allmänna pensionen. 
Din tjänstepensionsresa är 40 år och kan ge 2 miljoner mer i pengar, än om du inte haft kollektivavtal eller motsvarande?! Nu väntar 30 år som pensionär/livsnjutare?! 
Upptäcker du under denna resa att det inte går som du har tänkt dig?! Du vaknar till en ny dag,  i arbetslöshet eller kanske sjukdom, olycksfall eller en underbar föräldraledighet. 
Men, likaväl kan du vakna till ditt nya drömjobb. Oavsett vilken dag som du vaknar till är dessa inkomster pensionsgrundande. 
Din resa innebär att du har trygghet i kollektiva försäkringsförmåner. Din arbetsgivare har också förhoppningsvis en attraktiv pensionspolicy som är guld värd och ger en real värdeutveckling utöver lön, rikskuponger och gymkort.
Det finns idag ett flertal förbättringar som närmaste tiden behövs inom det svenska pensionssystemet.
Att förenkla hur du ska kunna lyfta din pension, är en sådan självklar sak. Vidare att du äger ditt eget intjänande pensionskapital. Tro mig, det borde även lagstiftaren gilla.
Nu börjar du närma dig slutet på din första resa i tiden med arbetsinkomst. Nu ska den resan bytas till en resa med pensionsinkomst. Vad är då av vikt att tänka på och vad är mina tips vid den här tidpunkten?! Jo, tänk egoistiskt, du har nu ett pensionskapital som står på höjden av sin karriär. 
Slösa då inte bort det på onödiga avgifter som höga förvaltningskostnader och efterlevandeskydd. Inte heller har du fallit till föga för att det ordnar sig nog. Du har nu tagit till dig en pensionskunskap som ger dig fördelar och optimerade pensionslösningar. 
Du upplever nu ett rikare liv på denna resa, dina mål nås och ditt totala pensionskapital finansierar dina passioner på livets resa hela livet ut.
 Alltid lika aktuellt!
Varmt välkommen med din förfrågan om ett rikare liv.
// Christer@pensionsskolan.se

När är du beredd att ta nästa steg i karriären?!

Många talar om pension och behovet av pensionskunskap, behovet är gränslöst, men hur är det med efterfrågan?! Söker du pensionsskola på Google får du ca 12 000 träffar söker du på pension får du 267 000 000 träffar, det säger en del om ett gränslöst behovet av pension men också att efterfrågan för pensionskunskap är begränsad, vad kan det bero på?!

Om vi ser till mina mer än 30 år som pensionsexpert och pensionsutbildare så ser jag en tydlig signal om att det idag är full fokus på att klä in kunskapsförmedling för att tjäna pengar på provisioner. Det innebär för många att det uppkommer en fråga om, vem kan man lita på?! Så var det inte för 30 år sedan, då var bank, bank, och försäkringsbolag, försäkringsbolag och något annat fanns det inte. Allt finansierades genom provisioner och det var inget konstigt med det. Inte heller någon förtroendefråga, utan man litade på leverantören, idag har vi det motsatta, vi litar snart inte på någon leverantör.

Det innebär också i den frustrationen att man skjuter upp dessa beslut som har stor betydelse i livet, som succécoachen skriver, det är ofta som jag kan koppla beslutsamheten till vi tar beslut någon gång i framtiden, efter helgen, eller kanske nästa månad, nej förresten bättre i slutet av året, men vi bestämmer nästa år så hinner vi planera för detta, det måste ju vara ´perfekt. Då KÖR vi, men min erfarenhet pekar att Det tillfället ALDRIG kommer upp för genomförande och på så sätt läggs all energi på ursäkter för att ta tag i framtiden, som redan är här. OM behöver vi ändra till NU, eller hur?!

För att hjälpa dig och din arbetsgivare till nästa steg jobba jag mycket med att förmedla passion för pension, för alla har en passion för något även om kanske du inte ännu upptäckt det underbara med att kunskap är framtid och frihet.

Min gamla arbetsgivare skickade veckovis ut ”JUST DO IT” Jag blev mer eller mindre galen på denna upprepning och förstår mycket väl om du tycker att pensionen ordnar sig nog, jag kan utifrån min erfarenhet förmedla ett bevingat uttryck ”It ain´t gonna happen, du kommer att skjuta upp ditt beslut och låta en rådgivare vägleda dig troligen till höga kostnadsuttag och även om du är tryggad genom lagen om förköpskunskap, så är det inte heller säkert att du får någon och vika krav kan du ställa när du inte vet dina rättigheter?! Om du istället bokar en tid med oss, så bokar du det enda helt objektiva pensionsutbildare. Det finns 100 000 tals pengar EXTRA att tjäna på vår kunskap, törs du lita på pensionsskolan, kanske lurar vi dig också? (Då lurar vi nog oss själva) Ha nu en fortsatt underbar höstdag och njut av alla färger och en luft vi har längtat efter under lång tid.

Allt Gott!

Christer Wikström
Dir: 070-378 52 50

Christer Wikström, har länge haft som mission att utbilda och vägleda i pensionsfrågor. Under min tid som marknadschef på Länsförsäkringar och som försäkringsansvarig på Företagarna
har jag inte träffat någon som så passionerat och pedagogiskt förklarat, utmaningar och möjligheter som Christer.
Peter Ehrenström Germer,
Marknadschef Länsförsäkringar
Försäkringsansvarig Företagarna

Tjänstepensionens dag – 2017-09-27

Vad betyder en tjänstepension och vad kan skillnaden vara mot att vara utan. En tjänstepension är hela skillnaden mot att riskera att bli en fattigpensionär och/eller få en betydligt lägre pension att leva av. Det kan handla om upp till 2 miljoner kronor för en med eller utan tjänstepension.  Exemplet bygger på en person som gå in på arbetsmarknaden vid 25 års ålder och har tjänstepension med avsättning 4.5% av lön och den som inte har någon avsättning. Resultatet vid 65 års ålder kan vara upp till 2 miljoner pengar. Jag kommer att ställa ut på årets Hem & Villamässa, den 30 september och 1 oktober, nedan ser du mitt utställarporträtt, den kan du använda dig av närhelst du önskar. På tjänstepensionens dag den 27 september kommer även Bättre Affärer i nära samarbete med mig att tillhandahålla del II, tjänstepension ett uppslag i tidningen som ni inte heller bör missa. Det händer mycket gott i dagarna, följ oss på våra siter. Allt Gott!!

Nytt intressant förslag om flytträtt – Flytträtt inom rimliga tider.

Nu föreslår regeringen enklare regler för att flytta pensionspengar. ”Sveriges Radio”
– Ja, vi tycker ju att människor ska få bestämma så långt som möjligt själva över sitt pensionssparande. Därför skärper vi nu kraven på att man måste ha rimliga avgifter och att vi också ställer krav på att man har rimliga hanteringstider och syftet är ju att skapa möjligheter för människor att själva bestämma, säger finansmarknadsminister Per Bolund.
Den som idag vill flytta sitt pensionssparande kan få betala tusenlappar och vänta i månader. Varför inte hundralappar och dagar i stället, frågar sig många.
Bolagen som förvaltar pensionssparandet ska nu få ett tak för hur stora avgifter de får ta ut, och avgifterna måste avse bara kostnader som uppstår vid flytten som administration. Och flytten måste ske snabbt.
Vi säger så här från pensionsskolan, det är ett alldeles underbart förslag och innebär Kundnytta för många som idag inte flyttar pga. höga flyttkostnader.

​Även om vi bara är i början, med ett förslag som ska ut på remiss och det gäller bara nya pensionsavtal, tecknade efter 2007, dock dom senaste 10 årens nytecknade pensionsavtal finns då med. Det gäller dock inte pensionsavtal som är reglerade i kollektivavtal, vilket är de flesta. 

– Om det här nu fungerar bra i den privata eller fria sektorn, då kommer även kollektivavtalade pensioner att inspireras och bli bättre och billigare på sin service. Det återstår och som om dom kollektivavtalade pensionsavtalen kommer så småningom att omfattas.

​Det går till det bättre med åren, även om vi har fått väntat över 10 år på detta förslag… 🙂

Mitt i sommaren och myggfritt…

Vad är det som är sommaraktuellt hos dig?

Det är väl inte bara den sköna känslan av avsaknaden av årets myggangrepp. En kall juli månad ger avtryck, men det är ju sommar, hur kallt det än är på en skala, endast solen värmer här och nu? Men drömmer du dig bort? Jo, det är ett bra tillfälle att fokusera på dina passioner i livet och vad du behöver göra för att finansiera dessa. Vi på pensionsskolan har något så unikt i landet som en objektiv pensionsutbildning att erbjuda. Vi säljer inte pensionsavtal utan pensionskunskap. Det ger dig värme och omtanke.

​Banker/Försäkringsbolag/Förmedlare är inte verksamma i någon större utsträckning, så här mitt i den svenska sommaren och precis som myggen inte speciellt aktiv den här tiden (sommaren) på året. Då ligger istället dessa rådgivare/säljare och själva drömmer sig bort med rekordstor bonus/provision. Visste du att dom fyra stora bankerna/förmedlarna i stort årligen redovisare en vinst på i stort 100 miljarder. Så det kan för många av oss kännas skönt med några veckors uppehåll från löften och skandaler som går om varandra i en strid ström, eller hur?!

​Fundera nu på vilken typ av information/utbildning du vill ta till dig och varför? Det kanske är så enkelt att du bara vill veta hur stor din pension blir i förhållande till din slutlön? Men här skiljer sig informationen åt, dom allra flesta som informerar vill sälja sina produkter och visar historiska glädjesiffror. Denna vägledning ska du tacka nej till, det krävs mer och bättre förköpsinformation för att du ska ta nästa steg i trygghet och omtanke för nästan 30 % av din livslängd som pensionär.

​Visste du att idag är pensionskunskap mer intressant än ett gymkort för dig som anställd, visste du som arbetsgivare att pensionsskolan erbjuder inskolning på arbetsplatsen och utskolning från densamma. Med utgångspunkt från minpension och konsumenternas försäkringsbyrå.

​Vi erbjuder också en kunskapsbro mellan kund och leverantör, allt för en långsiktig hållbar pensionsöverenskommelse, kan något sådant behövas?!.

​Gunga nu vidare i hängmattan men en skön filt omkring dig, inse att som alltid finns det två sidor av myntet och betydelsen därav, vår ambition är att förmedla pensionskunskap och inte ett nytt pensionsavtal.

Konkret – Metodiskt och Enkelt, det är vårt signum för pensionsutbildning från pensionsskolan, allt för att du ska förstå hur du ska tjäna pengar på min/vår kunskap både på kort som långt sikt, med omtanke utan baktanke.

​​Varma hälsningar

​Christer Wikström
​Objektiv Pensionsutbildare

7 tips – För en bra pensionsplan

  1. Ta ut lön/vinst från företaget, helst 38 500 Kr per månad (2017). Du når då maximalt intjänande till allmän pension.
  2. Avsätt minst 4,5% av din lön/vinst till pension, motsvarande nivå som du betalar i tjänstepension till dina anställda.
  3. Skjut ev. upp pensionstidpunkten till minst 67 års ålder, det innebär skattelättnader och pensionsrätter som du kan dra nytta av livet ut
  4. Minpension.se är närmaste vägen till din pensionskoll.
  5. Ta inte enbart råd av beroende rådgivare, utan ta framförallt råd av en oberoende utbildare.
  6. Amortera är en bra pensionsförsäkring, inte minst när räntorna är så låga som idag.
  7. Se över dina pensionsval utifrån din kunskap om din pension, ett smart val när du närmar dig pensionstillfället. 

Öppna dina ögon och öron – Välkommen att prata pensions med mig

Arbetsgivare – Kunskap är framtid och frihet

Föreslår att du som arbetsgivare attraherar din arbetskraft med pensionskunskap. Pensionen kallas också den uppskjutna lönen och avser den inkomst som dina anställda ska leva på, efter avslutat arbete, som pensionär. Att bli rekommenderad som arbetsgivare efter att den anställde har avslutat sin tjänstgöring känns alltid bra.

Någonting aktuellt och som ofta AMF tar upp är hur avgifterna äter pensionskapital. Nedan ser du en bild över detta. Informera dina anställda om vikten av trygghetsförmåner och en låg förvaltningskostnad skapar framtid och frihet